Jadłospis
2025-05-05 - 16-05-2025
2025-05-05 - poniedziałek
I Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), dżem truskawkowy, pasta z tuńczyka z ryżem(ryby), ogórkiem kiszonym i koperkiem, herbata rumiankowa z miodem,
II Śniadanie: Owoc………………………
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (seler, gluten), bitki schabowe duszone w sosie własnym, ziemniaki puree z zieloną pietruszką, surówka z buraków czerwonych, kompot truskawkowy,
Podwieczorek: Jogurt brzoskwiniowy- mleko ( wyrób własny),
Alergeny: mleko, gluten, ryby, seler
2025-05-06 – wtorek
I Śniadanie: Kanapki wiosenne -gluten, mleko, jaja, (sałata, pomidor, jajko, szczypior), kakao (mleko),
II Śniadanie: Owoc……………………..
Obiad: Zupa krupnik tradycyjny (seler), Gofry z dżemem , cukrem pudrem (mleko, gluten, jaja), marchewka do chrupania, herbata miętowa
Podwieczorek: Bułka paryska z gotowanym schabem (mleko, gluten), kalarepa słupki
Alergeny: gluten, jajka, mleko, seler
2025-05-07 – środa
I Śniadanie: Rogal pszenny z masłem (mleko, gluten), ryż na mleku (mleko), pasta mięsna z ogórkiem świeżym i koperkiem ( wyrób własny), rzodkiewka, sałata, herbata malinowa z miodem
II Śniadanie: Owoc………………………….
Obiad: Zupa krem z brokułów z grzankami, zabielana (seler, gluten, mleko), udka duszone, z zieloną pietruszką, sałata z jogurtem (mleko), kompot jabłkowy,
Podwieczorek: Mus jabłkowy, ciastko sante
Alergeny: mleko, seler, gluten, jaja
2025-05-08 - czwartek
I Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem (jaja, mleko), bułka paryska z masłem (mleko, gluten), herbata rumiankowa z miodem, kawa mleczna, marchewka i kalarepa do pochrupania,
II Śniadanie: Owoc………………………….
Obiad: Zupa klopsikowa z warzywami, zabielana(seler, mleko), makaron pene w sosie szpinakowo- śmietanowym (gluten, mleko), kompot wieloowocowy, marchewka do chrupania,
Podwieczorek: kanapka z polędwicą i ogórkiem świeżym, Ciecierzyca pieczona ( wyrób własny)
Alergeny: gluten, jajka, mleko, seler
2025-05-09 - piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), twarożek ze szczypiorkiem (mleko), szynka kulka(wyrób własny), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (jaja), dżem morelowy, sałata, pomidor, szczypior, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc……………………..
Obiad: Zupa krem z kalafiora z prażonym słonecznikiem i serkiem kozim (mleko, seler), porcja ryby (ryby), Ziemniaki z zieloną pietruszką, surówka z młodej kapusty z koperkiem, herbata malinowa,
Podwieczorek: Porcja mleka (mleko), babeczki marchewkowe (gluten, jaja) (wyrób własny)
Alergeny: mleko, jaja, seler, ryby, gluten
2025-05-12 - poniedziałek
I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku , rodzynki, (mleko, gluten), pasta warzywna ( wyrób własny) (seler), dżem truskawkowy, polędwiczka duszona ( wyrób własny), herbata malinowa z miodem,
II Śniadanie: Owoc…………………..
Obiad: Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą (seler), racuchy z cukrem pudrem (mleko, jaja, gluten), marchewka do chrupania, herbata miętowa,
Podwieczorek: Bułka z serem żółtym, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem (mleko, gluten)
Alergeny: mleko, gluten, jaja, seler
2025-05-13 – wtorek
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta z awokado z jajkiem (jaja), ser żółty (mleko), ogórek świeży, rzodkiewka, sałata, kakao (mleko),
II Śniadanie: Owoc………………………….
Obiad: Rosół z makaronem (gluten seler), kotlety mielone drobiowo- wieprzowe (jaja, gluten), ziemniaki z koperkiem (mleko), marchewka z groszkiem, kompot śliwkowy,
Podwieczorek: Kefir truskawkowy, flipsy kukurydziane, cukinia do pochrupania
Alergeny: mleko, seler, gluten jaja,
2025-05-14 - środa
I Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem muszelki (mleko, gluten), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), polędwiczka duszona z ziołami (wyrób własny), dżem, ser żółty (mleko), pomidor, sałata, woda z cytrynowa z miodem ( wyrób własny),
II Śniadanie: Owoc………………………
Obiad: Zupa barszcz czerwony (seler), pierogi ruskie z cebulką i masełkiem (wyrób własny) (gluten, jaja, mleko),marchewka do pochrupania, kompot wielosmakowy,
Podwieczorek: Kefir bananowy z siemieniem lnianym (mleko),
Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja
2025-05-15 – czwartek
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorkami, schab duszony (wyrób własny), ogórek świeży, rzodkiewka, sałata, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc…………………….
Obiad: Zupa kapuśniak z młodej kapusty z kaszą kuskus (seler), pierś z kurczaka parowana, ryż jaśminowy, sos brokułowy zabielany (mleko), surówka wiosenna z jogurtem (mleko), herbata rumiankowa z miodem,
Podwieczorek: Kisiel malinowy, paluchy kukurydziane,
Alergeny: mleko, seler, gluten
2025-05-16 - piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), kabanos drobiowy bez dodatku”E”, jajko ze szczypiorkiem (jaja), pasta twarogowa z rzodkiewką (mleko), ser żółty, ogórek kiszony, awokado, pomidorki koktajlowe, sałata, kakao (mleko),
II Śniadanie: Owoc……………………..
Obiad: Zupa fasolowa na wędzonce (seler), pizza z szynką i warzywami (gluten, jaja), marchewka do pogryzienia, herbata malinowa,
Podwieczorek: Smoothie wiśniowe (mleko), warzywa na talerzu (cukinia, kalarepa, pomidorki koktajlowe)
Alergeny: mleko, gluten, jaja, seler,
- DO DYSPOZYCJI DZIECI JEST DOSTĘPNA WODA BEZ OGRANICZEŃ
- DO PRZYGOTOWANIA POTRAW UŻYWA SIĘ PRZYPRAW FIRMY „PRYMAT”, PRZYPRAWY MOGĄ ZAWIERAĆ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, MLEKO, (ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ), SOJĘ, GORCZYCĘ, SELER, ORZESZKI ZIEMNE I SEZAM
- INTENDENT ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO NIEWIELKICH ZMIAN W JADŁOSPISIE