JADŁOSPIS

2025-03-24 – 2025-04-04

2025-03-24 poniedziałek

I Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten, mleko), pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), pasta z fasoli z koperkiem, dżem, papryka kolorowa, sałata,  herbata rumiankowa z miodem

II Śniadanie: Owoc…………………..

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (seler),  ( mleko) bitki schabowe  duszone w sosie własnym, kasza gryczana (gluten) z zieloną pietruszką, warzywa parowane, kompot truskawkowy,

Podwieczorek: twarożek wiejski  (mleko) z brzoskwiniami (wyrób własny), marchew do pochrupania

Alergeny: mleko, gluten,  seler

2025-03-25 – wtorek

I Śniadanie: Kanapki (gluten, mleko) wiosenne (jaja)(sałata, pomidor, jajko, szczypior), kakao (mleko)

II Śniadanie: Owoc…………………….

Obiad: Zupa ogórkowa z mięsem mielonym, (gluten, seler), makaron pene (gluten)  w sosie szpinakowo- śmietanowym (mleko), kompot wieloowocowy, kalarepa do chrupania,  

Podwieczorek: Ciasto buraczane (wyrób własny) (mleko, gluten, jaja), napój aktimel naturalny

Alergeny: gluten, jajka, mleko, seler

2025-03-26 – środa

I Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), dżem,  pasta mięsna z ogórkiem świeżym i koperkiem ( wyrób własny), rzodkiewka, sałata, ogórek świeży,  herbata malinowa z miodem,

II Śniadanie: Owoc…………………………..

Obiad: Rosół z makaronem nitki (seler), udka duszone z papryką, ziemniaki puree z koperkiem (mleko),  sałata w sosie jogurtowym (mleko),

Podwieczorek: kisiel pitny, chrupki kukurydziane,

Alergeny: jaja, mleko, gluten, seler

2025-03-27 – czwartek

I Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem (jaja), bułka paryska serkiem almette (mleko, gluten), papryka kolorowa, rzodkiewka, kawa mleczna

II Śniadanie: Owoc………………..

Obiad: Zupa krupnik tradycyjny (seler), pampuchy z polewką jogurtowo-truskawkową (gluten, jaja, mleko),  marchewka do chrupania, herbata rumiankowa,

Podwieczorek: bułka razowa z gotowanym schabem i ogórkiem kiszonym (wyrób własny)

Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba, seler

2025-03-28-piątek

I Śniadanie: Stół szwedzki: Rogal z masłem (mleko, gluten), twarożek z rzodkiewką (mleko), pasztet drobiowo-(wyrób własny), jajko ze szczypiorkiem, dżem owocowy, papryka kolorowa, sałata, pomidor, ogórek kiszony,  kawa mleczna (mleko), 

II Śniadanie: Owoc……………………………

Obiad: Zupa krem z kalafiora z płatkami migdałowymi i mleczkiem kokosowym (seler) porcja ryby (ryba), ziemniaki z zieloną pietruszką, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami w sosie jogurtowo-musztardowym,  herbata malinowa,

Podwieczorek: Ciasteczko korzenne, budyń czekoladowy, (mleko, jaja, gluten) (wyrób własny)

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

2025-03-31- poniedziałek

I Śniadanie: Zupa mleczna zacierki (mleko, gluten), morela suszona,  pasta warzywna z suszonym pomidorem, ser żółty (mleko) (seler), dżem truskawkowy, herbata rumiankowa z miodem, cukinia do pochrupania

II Śniadanie: Owoc…………………………

Obiad: Zupa kapuśniak z młodej kapusty z kaszą kus kus (seler), kotlet mielony -parowany (jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem,  marchewka z jabłkiem, sok 100% owoców,

Podwieczorek: Chałka z masłem (mleko, gluten), porcja mleka (mleko)

Alergeny: mleko, gluten, seler

2025-04-01 - wtorek

I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta buraczana z twarożkiem,  schab gotowany (wyrób własny), ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, kakao (mleko), 

II Śniadanie: Owoc…………………………………….

Obiad: Zupa gołąbkowa z ryżem, (seler) kluski leniwe z masłem i cukrem trzcinowym (mleko) (wyrób własny), warzywniak na talerzu, kompot wielosmakowy,

Podwieczorek: Pół bułki z sałatą,  wędliną i serem,  

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

2025-04-02- środa

I Śniadanie: Zupa mleczna z makaronem  muszelki (mleko, gluten), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), domowa szynka z szynkowaru (wyrób własny),  awokado, pomidor, sałata, woda z cytrynowa z miodem i imbirem, (wyrób własny),

II Śniadanie: Owoc……………………………

Obiad: Zupa buraczkowa z ziemniakami, pierś z kurczaka parowana,  ziemniaki z wody, sos porowy, zabielany (mleko, gluten), surówka z ogórka, marchewki i cebulki z dodatkiem oliwy, sok jabłkowo-gruszkowy,

Podwieczorek: drożdżówka ślimak z serem (wyrób własny),

Alergeny: mleko, gluten, seler

2025-04-03 czwartek

I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten),  humus z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów (ryby), ser żółty (mleko), rzodkiewka, sałata, kawa mleczna (mleko),

II Śniadanie: Owoc……………………………..

Obiad: Zupa gulaszowa z  fasolą (seler), ryż zapiekany z jabłkiem i polewą jogurtową (mleko), marchewka do chrupania, herbata miętowa,

Podwieczorek: Bułka pszenna i razowa z masłem i kabanosem,

 (wyrób własny) (mleko, gluten)

Alergeny: mleko, gluten, ryba, seler

2025-04-04 - piątek

I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), polędwiczka duszona, ser żółty, pasta z awokado (jaja), serek kiri (mleko), jajko ze szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, dżem sałata, ogórek świeży,  kakao (mleko), 

II Śniadanie: Owoc………………………..

Obiad: Zupa żurek z jajkiem, zabielany(seler, mleko, gluten), pizza z kurczakiem, warzywami i  serem mascarpone (gluten, jajka), marchewka do pogryzienia, herbata malinowa,

Podwieczorek: Smoothie wiśniowe (mleko)

Alergeny: mleko, gluten, jaja, seler

pliki do pobrania