JADŁOSPIS 2024-11-12 DO 2024-11-22
2024-11-12 - wtorek
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), kabanos drobiowy, serek kozi (mleko), sałata, ogórek świeży, kakao (mleko),
II Śniadanie: Owoc.....................
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelki i zieleniną, (seler, gluten), pierś parowana w ziołach, ziemniaki z koperkiem, sos brokułowy, zabielany (mleko), marchewka z jabłkiem, woda z imbirem i miodem
Podwieczorek: Serek wiejski z borówkami , granatem i dodatkiem syropu klonowego (mleko)
ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, SELER
2024-11-13 - środa
I Śniadanie: Kasza manna na mleku (mleko, gluten), pieczywo mieszane z masłem, (mleko, gluten) paprykarz rybny (wyrób własny)(ryba, seler) polędwiczka gotowana, rzodkiewka, sałata, papryka kolorowa, ogórek świeży, herbata owocowa,
II Śniadanie: Owoc ..........................
Obiad: Zupa klopsikowa z ziemniakami zabielana (seler), pampuchy z polewką truskawkową (gluten, jajka, mleko), warzywniak na talerzu, herbata z cytryną i miodem,
Podwieczorek: Mus owocowy, chrupki kukurydziane
ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, SELER, JAJA
2024-11-14 - czwartek
I Śniadanie: Jajecznica na masełku ze szczypiorkiem (jaja), bułka pszenna i razowa z masłem (mleko, gluten), pomidorki koktajlowe, marchew, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc...............
Obiad: Zupa krem marchewkowa z makaronem gwiazdki, zabielana (gluten, seler), pulpety w sosie słodko-kwaśnym zabielane śmietaną (gluten, jaja, mleko), ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z jogurt, kompot z suszonych owoców,
Podwieczorek: Przysmak mleczno-dyniowy z kaszą jaglaną i polewką malinową (wyrób własny)(mleko,
ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN, SELER
2024-11-15 - piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta twarogowa ze szczypiorkiem (mleko), wędlina, awokado, pasta fasolowa z dodatkiem suszonych pomidorków, jajko (jaja), sałata, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc ....................
Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakami (seler), duszone polędwiczki z dorsza (ryba), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem z dodatkiem oliwy herbata miętowa z miodem
Podwieczorek: Smoothie bananowe z sokiem z pomarańczy i mango (mleko)
ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJA, SELER, RYBA
2024-11-18 – poniedziałek
I Śniadanie: Bułka pszenna i razowa z masłem (mleko, gluten), pasta z łososia ze świeżym ogórkiem i koperkiem, ser żółty, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sałata, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc.....................................
Obiad: Zupa grochowa (seler), gofry z dżemem truskawkowym, cukrem pudrem (gluten, mleko, jaja), herbata miętowa z miodem, kalarepa i cukinia do pochrupania,
Podwieczorek: Kanapka z masłem kabanosem (gluten, mleko)
ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJA, SELER
2024-11-19 – wtorek
I Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (mleko ) pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), pasta mięsna z pomidorem suszonym, (wyrób własny), dżem truskawkowy, pomidorki koktajlowe, herbata miętowa z miodem,
II Śniadanie: Owoc ...................
Obiad: Zupa kapuśniak z ziemniakami i zieleniną (seler), polędwiczki wieprzowe duszone w sosie paprykowym, zabielane (mleko), kasza pęczak (gluten), surówka z buraków na ciepło (mleko), kompot wielosmakowy,
Podwieczorek: Kefir bananowy (mleko)( wyrób własny),
ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, SELER
2024-11-20 – środa
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), serek almette (mleko), hummus z ciecierzycy( wyrób własny), schab duszony, sałata, pomidor, papryka kolorowa, kakao (mleko),
II Śniadanie: Owoc....................
Obiad: Zupa brokułowa z mięsem drobiowym i makaronem, zabielana ( mleko , seler, gluten), Racuchy z cukrem pudrem (mleko, jaja, gluten), marchewka słupki do pochrupania, cytrynowa woda z miodem i imbirem,
Podwieczorek: Chrupki kukurydziane, warzywniak na talerzu
ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, SELER
2024-11-21 – czwartek
I Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), dżem, serek kozi, pierś z indyka opiekana (wyrób własny) (mleko), marchewka do pochrupania, herbata owocowa miodem,
II Śniadanie : Owoc ...................
Obiad: Zupa krupnik z zieleniną (gluten, seler), kotlet devolay (jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), kapusta pekińska z kukurydzą i papryką, kompot jabłkowy,
Podwieczorek: Jogurt truskawkowy, pieczywo chrupkie (mleko)
ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, SELR, JAJA,
2024-11-22 - piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), polędwica duszona (wyrób własny), jajko gotowane (jaja), pasta fasolowa, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sałata, pasta twarogowa ze szczypiorkiem (mleko), kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc ..........................
Obiad: Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni, grzankami i jogurtem naturalnym (seler, mleko, gluten), porcja łososia (ryba), ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, kompot z mieszanki kompotowej
Podwieczorek: budyń waniliowy (mleko)
ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, JAJA, SELER, RYBA
- DO DYSPOZYCJI DZIECI DOSTĘPNA JEST WODA BEZ OGRANICZEŃ
- INTENDENT ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO NIEWIELKICH ZMIAN W JADŁOSPISIE.
- DO PRZYGOTOWANIA POTRAW UŻYWA SIĘ PRZYPRAW, KTÓRE MOGĄ ZAWIERAĆ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, MLEKO ( ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ), SOJĘ, GORCZYCĘ, SELER, ORZESZKI ZIEMNE I SEZAM
- SZCZEGÓŁOWY WYKAZ SKŁADNIKÓW WCHODZĄCYCH W SKŁAD POTRAW DOSTĘPNY JEST U INTENDENTA.