2024-04-08 – Poniedziałek

I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten),  humus z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów (ryby), ser żółty (mleko), rzodkiewka, sałata, kawa mleczna (mleko),

II Śniadanie: Owoc……………………………..

Obiad: Zupa kapuśniak z młodej kapusty (seler), gulasz drobiowy z warzywami (seler), ogórek kiszony , herbata miętowa,

Podwieczorek: Bułka pszenna i razowa z masłem i pastą z awokado (mleko, gluten)

Alergeny: mleko, gluten, ryby, seler

 

2024-04-09 – Wtorek

I Śniadanie: Pasta z tuńczyka z ryżem (ryby) i świeżym ogórkiem, serek kozi (mleko)  pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), kawa mleczna (mleko),

II Śniadanie: owoc……………………..

Obiad: Zupa gulaszowa(seler),  Makaron Świderki (gluten) z  twarogiem i jogurtem naturalnym  ( mleko), kalarepa, herbata rumiankowa,

Podwieczorek: Pół bułki razowej  (gluten)z wędliną i sałatą  (mleko)

Alergeny: ryby, mleko, gluten, seler,

2024-04-10 – Środa

I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, (mleko, gluten), pasta twarogowa ze szczypiorkiem (mleko), polędwiczka duszona, sałata, rzodkiewka, kawa mleczna ( mleko),

II śniadanie: owoc…………………..

Obiad: Zupa krem marchewkowa (seler), pulpety drobiowo-wieprzowe w sosie koperkowym (gluten, jajka, mleko), ziemniaki z wody, buraki na ciepło , kompot śliwkowy,

Podwieczorek: Kefir malinowy (mleko)

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

2024-04-11 - czwartek

I śniadanie: Płatki kukurydziane  na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), serek kiri(mleko), pasta mięsna z ogórkiem i czerwoną cebulą, sałata, biała rzodkiew, herbata miętowa z miodem,

II Śniadanie: owoc………………………….

Obiad: Zupa grochowa z warzywami (seler), pampuchy z musem truskawkowym (mleko, jaja, gluten), marchew do pochrupania,

Podwieczorek: Warzywa i owoce na talerzu: cukinia, kalarepa, pieczywo chrupkie

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja,

2024-04-12 -  piątek

I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), dżem truskawkowy, pasta mięsna,  pasta z awokado (jaja), schab ze śliwką (wyrób własny), sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek kiszony, kakao (mleko)

II Śniadanie: owoc…………………………….

Obiad: Zupa jarzynowa z groszkiem (seler), ryżem i zieleniną, paluszki rybne (wyrób (ryby), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, ziemniaki puree z koperkiem, kompot jabłkowy,

Podwieczorek: Maślanka bananowa ( wyrób własny) ciasteczko  z bakaliami ( wyrób własny)

Alergeny: mleko, gluten, jaja, mleko, seler, ryby,

2024-04-15 - poniedziałek

I Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), bułka pszenna i razowa z masłem (gluten, mleko), dżem brzoskwiniowy, ser żółty (mleko), sałata lodowa, szczypior, rzodkiewka, imbirowa woda z cytryną i miodem,

II Śniadanie: Owoc………………………….

Obiad: Zupa ogórkowa  tradycyjna, zabielana (seler, mleko) Kotlet drobiowy panierowany, ziemniaki puree z zieloną pietruszką (mleko), sałata lodowa z jogurtem (mleko), kompot wieloskładnikowy,

Podwieczorek: Kisiel pitny malinowy chrupki kukurydziane

Alergeny: gluten, mleko, seler,

 

 

 

2024-04-16 - wtorek

I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta z łososia ze świeżym ogórkiem i koperkiem (ryby), serek almette(mleko), rzodkiewka, kakao (mleko),

II Śniadanie: owoc…………………

Obiad: Zupa buraczkowa  z ziemniakami (seler), pene ze szpinakiem w sosie śmietanowym (mleko, gluten), (wyrób własny), sok 100% owoców,

Podwieczorek: Ptasie mleczko na biszkoptach ( mleko, gluten)

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja,

 

 

2024-04-17 - środa

I Śniadanie: Parówki sokoliki, pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), ketchup, cukinia, pomidorki koktajlowe, kawa mleczna (mleko)

II śniadanie: owoc…………………….

Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami i zieleniną (seler), kluski leniwe  z sosem jogurtowo- waniliowym (mleko, jaja, gluten), surówka z marchewki i jabłka, herbata miętowa,

Podwieczorek: Kanapka  z pastą serka i rzodkiewki, chrupki kukurydziane

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja,

2024-04-18 - czwartek

I Śniadanie: Kasza manna na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), humus z ciecierzycy (wyrób własny), karkówka gotowana (wyrób własny), sałata, rzodkiewka, kalarepa, herbata malinowa z miodem,

II Śniadanie: Owoc………………………………..

Obiad: Rosół z makaronem „nitki”( gluten, seler), potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym i marchewką (mleko, gluten), ryż biały, ogórek kiszony, kompot jabłkowy,

Podwieczorek: Smoothie malinowe (mleko)

Alergeny: mleko, gluten, seler

2024-04-19 -  piątek

I Śniadanie:  Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta twarogowa ze szczypiorkiem (mleko), szynka kulka duszona w ziołach(wyrób własny), jajka ze szczypiorkiem (jaja), ser żółty (mleko), sałata, awokado, ogórek świeży, dżem truskawkowy, kawa mleczna (mleko),

II Śniadanie: Owoc……………………………………

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem i  zieleniną (seler), kotleciki rybne duszone – wyrób własny,(ryby, jaja), sos porowy(seler), surówka colesław,  ziemniaki z koperkiem, kompot jabłkowy,

Podwieczorek: Budyń waniliowy (mleko)

Alergeny: mleko, gluten, jaja, seler, ryby

 

Do dyspozycji dzieci jest dostępna woda bez ograniczeń. Owoce są dopisywane w zależności od dostepności.

 

Do przygotowania potraw używa się przypraw firmy „prymat”, przyprawy mogą zawierać zboża zawierające gluten, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler ,orzeszki ziemne i sezam

 

Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie