2024-04-08 – Poniedziałek
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), humus z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów (ryby), ser żółty (mleko), rzodkiewka, sałata, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc……………………………..
Obiad: Zupa kapuśniak z młodej kapusty (seler), gulasz drobiowy z warzywami (seler), ogórek kiszony , herbata miętowa,
Podwieczorek: Bułka pszenna i razowa z masłem i pastą z awokado (mleko, gluten)
Alergeny: mleko, gluten, ryby, seler
2024-04-09 – Wtorek
I Śniadanie: Pasta z tuńczyka z ryżem (ryby) i świeżym ogórkiem, serek kozi (mleko) pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: owoc……………………..
Obiad: Zupa gulaszowa(seler), Makaron Świderki (gluten) z twarogiem i jogurtem naturalnym ( mleko), kalarepa, herbata rumiankowa,
Podwieczorek: Pół bułki razowej (gluten)z wędliną i sałatą (mleko)
Alergeny: ryby, mleko, gluten, seler,
2024-04-10 – Środa
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, (mleko, gluten), pasta twarogowa ze szczypiorkiem (mleko), polędwiczka duszona, sałata, rzodkiewka, kawa mleczna ( mleko),
II śniadanie: owoc…………………..
Obiad: Zupa krem marchewkowa (seler), pulpety drobiowo-wieprzowe w sosie koperkowym (gluten, jajka, mleko), ziemniaki z wody, buraki na ciepło , kompot śliwkowy,
Podwieczorek: Kefir malinowy (mleko)
Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja
2024-04-11 - czwartek
I śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), serek kiri(mleko), pasta mięsna z ogórkiem i czerwoną cebulą, sałata, biała rzodkiew, herbata miętowa z miodem,
II Śniadanie: owoc………………………….
Obiad: Zupa grochowa z warzywami (seler), pampuchy z musem truskawkowym (mleko, jaja, gluten), marchew do pochrupania,
Podwieczorek: Warzywa i owoce na talerzu: cukinia, kalarepa, pieczywo chrupkie
Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja,
2024-04-12 - piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), dżem truskawkowy, pasta mięsna, pasta z awokado (jaja), schab ze śliwką (wyrób własny), sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek kiszony, kakao (mleko)
II Śniadanie: owoc…………………………….
Obiad: Zupa jarzynowa z groszkiem (seler), ryżem i zieleniną, paluszki rybne (wyrób (ryby), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, ziemniaki puree z koperkiem, kompot jabłkowy,
Podwieczorek: Maślanka bananowa ( wyrób własny) ciasteczko z bakaliami ( wyrób własny)
Alergeny: mleko, gluten, jaja, mleko, seler, ryby,
2024-04-15 - poniedziałek
I Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), bułka pszenna i razowa z masłem (gluten, mleko), dżem brzoskwiniowy, ser żółty (mleko), sałata lodowa, szczypior, rzodkiewka, imbirowa woda z cytryną i miodem,
II Śniadanie: Owoc………………………….
Obiad: Zupa ogórkowa tradycyjna, zabielana (seler, mleko) Kotlet drobiowy panierowany, ziemniaki puree z zieloną pietruszką (mleko), sałata lodowa z jogurtem (mleko), kompot wieloskładnikowy,
Podwieczorek: Kisiel pitny malinowy chrupki kukurydziane
Alergeny: gluten, mleko, seler,
2024-04-16 - wtorek
I Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta z łososia ze świeżym ogórkiem i koperkiem (ryby), serek almette(mleko), rzodkiewka, kakao (mleko),
II Śniadanie: owoc…………………
Obiad: Zupa buraczkowa z ziemniakami (seler), pene ze szpinakiem w sosie śmietanowym (mleko, gluten), (wyrób własny), sok 100% owoców,
Podwieczorek: Ptasie mleczko na biszkoptach ( mleko, gluten)
Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja,
2024-04-17 - środa
I Śniadanie: Parówki sokoliki, pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), ketchup, cukinia, pomidorki koktajlowe, kawa mleczna (mleko)
II śniadanie: owoc…………………….
Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami i zieleniną (seler), kluski leniwe z sosem jogurtowo- waniliowym (mleko, jaja, gluten), surówka z marchewki i jabłka, herbata miętowa,
Podwieczorek: Kanapka z pastą serka i rzodkiewki, chrupki kukurydziane
Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja,
2024-04-18 - czwartek
I Śniadanie: Kasza manna na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), humus z ciecierzycy (wyrób własny), karkówka gotowana (wyrób własny), sałata, rzodkiewka, kalarepa, herbata malinowa z miodem,
II Śniadanie: Owoc………………………………..
Obiad: Rosół z makaronem „nitki”( gluten, seler), potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym i marchewką (mleko, gluten), ryż biały, ogórek kiszony, kompot jabłkowy,
Podwieczorek: Smoothie malinowe (mleko)
Alergeny: mleko, gluten, seler
2024-04-19 - piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasta twarogowa ze szczypiorkiem (mleko), szynka kulka duszona w ziołach(wyrób własny), jajka ze szczypiorkiem (jaja), ser żółty (mleko), sałata, awokado, ogórek świeży, dżem truskawkowy, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc……………………………………
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem i zieleniną (seler), kotleciki rybne duszone – wyrób własny,(ryby, jaja), sos porowy(seler), surówka colesław, ziemniaki z koperkiem, kompot jabłkowy,
Podwieczorek: Budyń waniliowy (mleko)
Alergeny: mleko, gluten, jaja, seler, ryby
Do dyspozycji dzieci jest dostępna woda bez ograniczeń. Owoce są dopisywane w zależności od dostepności.
Do przygotowania potraw używa się przypraw firmy „prymat”, przyprawy mogą zawierać zboża zawierające gluten, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler ,orzeszki ziemne i sezam
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie