JADŁOSPIS
2025-01-13 - 2025-01-24
2025-01-13 – poniedziałek
I Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (mleko), pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), wędlina sucha, pasta ciecierzycy, sałata, rzodkiewka, papryka kolorowa, woda z cytryną i miodem.
II Śniadanie: Owoc………………………..
Obiad: Zupa ogórkowa z mięsem mielonym, zabielana (seler, mleko), Gofry z dżemem i cukrem pudrem ( gluten, mleko, jaja), kalarepa i marchewka do pochrupania, herbata miętowa,
Podwieczorek: Porcja mleka (mleko, gluten), pół rogala z masłem i serem (mleko, gluten)
Alergeny: MLEKO, GLUTEN, JAJKA,
2025-01-14– wtorek
I Śniadanie: Bułka pszenna i razowa z masłem (gluten, mleko), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (jaja), serek kozi (mleko), dżem, kakao (mleko) marchewka do pochrupania
II Śniadanie: Owoc…………………….
Obiad: Zupa barszcz biały, zabielany (seler, mleko), kotlet mielony drobiowo-wieprzowy parowany (jajka, gluten), ziemniaki z koperkiem, surówka Colesław, kompot 100% owoców
Podwieczorek: Smoothie z bananem i brzoskwinią (mleko)
Alergeny: GLUTEN, RYBY, MLEKO, SELER, JAJKA
2025-01-15 środa
I śniadanie: Płatki owsiane na mleku (mleko, gluten), pieczywo mieszane z masłem, (gluten, mleko), schab gotowany ( wyrób własny), dżem, ser żółty, rzodkiewka, sałata, ogórek kiszony, papryka kolorowa, herbata miętowa z miodem,
II Śniadanie: Owoc……………………………….
Obiad: Zupa gulaszowa z zieleniną i warzywami, (seler), makaron pene w sosie szpinakowo- śmietanowym (gluten, mleko), kompot z owoców leśnych, kalarepa, cukinia, jabłko do pochrupania
Podwieczorek: Ciasto marchewkowe (wyrób własny)
Alergeny: GLUTEN, MLEKO, SELER
2025-01-16- czwartek
I śniadanie: Jajecznica na masełku ze szczypiorkiem (jaja, mleko), pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), cytrynowa woda z imbirem i miodem(mleko) marchewka do pochrupania,
II Śniadanie: Owoc……………………….
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko), parowana pierś z kurczaka, ziemniaki z wody, sos brokułowy zabielany (mleko) sałata z jogurtem (mleko), kompot truskawkowy,
Podwieczorek: Kasza manna z jagodami (mleko, gluten)
Alergeny: JAJA, GLUTEN, MLEKO, SELER
2025-01-17 -piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: Bułka paryska z masłem, ( gluten, mleko), wędlina, ser żółty (mleko), pasta z awokado (jaja), ogórek świeży, rzodkiewka, sałata, pomidorki koktajlowe, kawa mleczna (mleko),
II śniadanie: Owoc………………………….
Obiad: Zupa krem marchewkowa z mleczkiem kokosowym i makaronem gwiazdki (seler, gluten), filet z łososia, duszony (ryby), ziemniaki puree z koperkiem (mleko), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i zieloną pietruszką i dodatkiem oliwy, herbata malinowa z miodem,
Podwieczorek: Budyń waniliowy z musem malinowym (mleko)
Alergeny: GLUTEN, MLEKO, SELER, RYBY
2025-01-20 - poniedziałek
I Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (mleko, gluten), pieczywo mieszane z masłem (gluten), pasta z Czerwonego buraka i koziego sera (wyrób własny), kabanos drobiowy, rzodkiewka, sałata, herbata malinowa,
II Śniadanie: Owoc…………………..
Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami (seler), rizotto z warzywami i mięsem drobiowym, sos pieczarkowy (mleko, gluten), surówka z ogórka kiszonego, marchewki i cebulki szalotki z dodatkiem oliwy, kompot wielosmakowy,
Podwieczorek: Napój aktimel (mleko), ciasteczko owsiane (gluten, jaja)
Alergeny: GLUTEN, MLEKO, SELER
2025-01-21- wtorek
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem (gluten), pasta rybna ( łosoś) z ryżem, koperkiem i świeżym ogórkiem (ryba), ser żółty (mleko), pomidor koktajlowy, szczypior, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc……………………
Obiad: Zupa krupnik tradycyjny (seler, gluten), duszona pieczeń z indyka z suszonymi morelami i pomarańczami w sosie paprykowym, kasza bulgur z koperkiem (gluten), marchewka z jabłkiem i oliwą, cytrynowa woda z imbirem i miodem,
Podwieczorek: Twarożek z dżemem brzoskwiniowym (mleko), pieczywo ryżowe
Alergeny: GLUTEN, RYBA, MLEKO,
2025-01-22 - środa
Śniadanie: Zupa mleczna „ zacierki” (mleko), pieczywo mieszane z masłem (gluten, mleko), dżem owocowy, pasta warzywna (seler) ( wyrób własny), schab gotowany, sałata lodowa, rzodkiewka, herbata rumiankowa z miodem,
II Śniadanie: owoc……………………….
Obiad: Zupa ziemniaczana z mięsem drobiowym i warzywami (seler), racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem ( jajka, gluten, mleko), marchewka i papryka do chrupania
Podwieczorek: Jogurt naturalny brzoskwiniami i miodem (mleko, gluten)
Alergeny: MLEKO, GLUTEN, SELER, RYBY
2025-01-23 czwartek
Śniadanie: Bułka pszenna i razowa z masłem (mleko, gluten), polędwiczka gotowana, dżem wiśniowy, ogórek kiszony, pomidor, sałata, rzodkiewka, kakao(mleko),
II Śniadanie: owoc...................................
Obiad: Rosół z makaronem nitki i warzywami( seler), polędwiczki duszone w sosie własnym, kasza pęczak (gluten), buraczki na ciepło, kompot wielosmakowy
Podwieczorek: Sernik na zimno z owocami (mleko) (wyrób własny)
Alergeny: MLEKO, SELER, GLUTEN,
2025-01-24 piątek
I Śniadanie: Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (mleko, gluten), pasztet drobiowy, ser żółty (mleko), pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką (mleko), pomidor koktajlowy, sałata lodowa, ogórek kiszony, rzodkiewka, kawa mleczna (mleko),
II Śniadanie: Owoc………………….
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem gwiazdki, zabielana (seler), kotleciki rybne w jarzynach (ryby, seler), ziemniaki puree (mleko), surówka z kiszonej kapusty z marchewką, herbata malinowa,
Podwieczorek: Kefir bananowy (mleko)
Alergeny: MLEKO, GLUTEN, SELER, JAJKA,